✏️
De overheid heeft talrijke veiligheidsmaatregelen genomen om de coronacurve in te dijken waaronder de “social distancing”.
Een covidioot is iemand die de regels negeert (met opzet of uit domheid ?) of overdreven hamstert. Hij brengt op die manier de veiligheid van de anderen in gevaar.

 

✏️
Iedere avond om 8 uur openen talrijke burgers hun ramen en deuren en applaudisseren ze er hartelijk op los om hun dank te betuigen aan de zorgverleners die de coronapatiënten behandelen. Anderen vervangen dat zorgapplaus  door een wit laken dat ze aan hun raam hangen.

 

✏️
De meeste burgers zijn bang voor de snelle verspreiding van het coronavirus waardoor hoestschaamte  is ontstaan. Mensen die wat hoesten door een griep of allergie hebben het gevoel dat personen in hun omgeving het hun kwalijk nemen wanneer ze in het openbaar hoesten omdat ze op die manier het virus verspreiden. Ze vrezen dat anderen wel eens zouden kunnen denken dat het om een onverantwoord gedrag gaat.

 

✏️
Bezoek bij vrienden is beperkt tijdens de sanitaire crisis. Sommige instellingen organiseren dan raambezoeken. Bewoners kunnen op die manier hun familieleden in levende lijve zien zonder risico op besmetting.

 

✏️
Sommige leerlingen van de lagere en secundaire scholen krijgen aanlooplessen  waarin de leerkrachten digitaal nieuwe leerstof aanbieden via filmpjes, videogesprekken met de hele klas en oefeningen op onlineplatformen. Het woord aanloopleren is bedacht door VRT-journalist Chris De Nijs. Het is een neologisme voor het Engelse woord preteaching, een pedagogisch begrip dat al heel lang bestaat maar normaal gezien in een wat andere betekenis gebruikt wordt.

 

✏️
Onze manier van werken, leven en verbruiken is volledig veranderd door de coronapandemie . We moeten overal afstand houden van elkaar om een tweede golf besmettingen te vermijden. In deze afstandseconomie  is er veel meer thuiswerk en is er een veel grotere rol weggelegd voor online vergaderen, online leren en online bestellen.

 

✏️
Sinds 11 mei 2020 mochten de winkels hun deuren weer openen. Talrijke handelaars deden beroep op stewards om alles in goede banen te leiden. In Sint-Truiden krijgt deze functie de benaming van coco (coronaconsulent). Coco’s staan handelaars bij voor de veiligheid en zorgen ervoor dat de veiligheidsmaatregelen nageleefd worden.

 

 

Bron : https://www.taaltelefoon.be/

 

 

COVID-neologismen